Ochrana osobných údajov - informácie

Prevádzkovateľ:

Centrum sociálnych služieb - DEMY

Biskupická 2046/46, 911 04 Trenčín

IČO: 00 351 741



Mzdy a personalistika   
Účel spracúvania osobných údajov:
  • plnenie povinností zamestnávateľa súvisiacich s pracovným pomerom alebo obdobným vzťahom, vedenie personálnej a mzdovej agendy

Účtovné doklady 
  1. Účel spracúvania osobných údajov: Vedenie podvojného účtovníctva ( spracúvanie objednávok, došlých a odoslaných faktúr, styk s bankami, vedenie pokladne, zabezpečovanie hotovostných príjmov a výdavkov, skladové hospodárstvo, evidencia investičného majetku a drobného majetku).
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:  zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov;  zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov;  zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách;  zákon č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov; zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov; zákon č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov; zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov;  zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov; zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov;  zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce; zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov; zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  zamestnanci, zamestnanci dodávateľov tovaru a služieb (klienti), bývalí zamestnanci.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje - meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, telefónne číslo, e-mailová adresa, dátum narodenia, druh a číslo dokladu totožnosti, podpis, číslo bankového účtu fyzickej osoby, ...
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:  orgány štátnej správy a verejnej moci na výkon kontroly a dozoru.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Evidencia zmlúv, objednávok a fakturácie s fyzickými osobami
  1. Účel spracúvania osobných údajov: Zmluvy s fyzickými osobami a fakturácia.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník; zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v platnom znení; zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov; zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve.
  3. Kategórie dotknutých osôb: fyzické osoby, s ktorými sú uzatvorené zmluvy na dodávku služieb.
  4. Kategória osobných údajov: bežné osobné údaje - meno, priezvisko, titul, dátum narodenia, rodné číslo, trvalý alebo prechodný pobyt, číslo účtu, názov banky, číslo preukazu totožnosti, a iné údaje týkajúce sa predmetu zmluvy.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: orgány štátnej správy a verejnej moci na výkon kontroly a dozoru.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Evidencia uchádzačov o zamestnanie


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  výber zamestnancov (žiadosti o zamestnanie);  evidencia uchádzačov o zamestnanie.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov; zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov; zákon č. 55/2017 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov; zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov; zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov - súhlas uchádzača o zamestnanie so zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  uchádzači o zamestnanie.
  4. Kategória osobných údajov:  osobné údaje uvedené v žiadosti, motivačnom liste, životopise a prílohách.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:  Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Správa registratúry a evidencia prichádzajúcej a odosielanej pošty


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Správa registratúry a evidencia prichádzajúcej a odchádzajúcej pošty.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:  zákon č. 503/2007 Z. z. o archívoch a registratúrach a o doplnení niektorých zákonov;  vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 410/2015 Z. z. o podrobnostiach výkonu správy registratúry orgánov verejnej moci a o tvorbe spisu; výnos Ministerstva vnútra SR č. 525/2011 Z. z. o štandardoch pre elektronické informačné systémy na správu registratúry; zákon č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente).
  3. Kategórie dotknutých osôb: fyzické osoby – odosielatelia a prijímatelia úradnej korešpondencie.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje - titul, meno, priezvisko, podpis, bydlisko, e-mailová adresa, telefónne číslo a iné údaje obsiahnuté v registratúre.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Evidencia dochádzky


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Evidencia dochádzky, dovolenky, služobné cesty.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov; zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  zamestnanci, bývalí zamestnanci.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: orgány štátnej správy a verejnej moci na výkon kontroly a dozoru
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, ochrana pred požiarmi, civilná ochrana, pracovná zdravotná služba


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Plnenie povinností zamestnávateľa na úseku bezpečnosti a ochrany zdravia, ochrany pred požiarmi, civilnej ochrany a zdravotného dohľadu.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov; zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov; zákon NR SR č. 314/2001 Z. z.o ochrane pred požiarmi; vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 356/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách a rozsahu výchovnej a vzdelávacej činnosti, o projekte výchovy a vzdelávania, vedení predpísanej dokumentácie a overovaní vedomostí účastníkov výchovnej a vzdelávacej činnosti; vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 500/2006 Z. z., ktorou sa ustanovuje vzor záznamu o registrovanom pracovnom úraze; vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 147/2013 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri stavebných prácach a prácach s nimi súvisiacich a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností; zákon č. 570/2005 Z. z. o brannej povinnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
  3. Kategórie dotknutých osôb: zamestnanci, bývalí zamestnanci.
  4. Kategória osobných údajov: bežné osobné údaje (mena a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, kontaktné údaje). Osobitné kategórie spracúvaných osobných údajov: zdravotný stav.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: školiaci subjekt, súd, orgány činné v trestnom konaní; inšpektorát práce; sociálna poisťovňa; regionálny úrad verejného zdravotníctva.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Vybavovanie žiadostí o sprístupnenie informácií


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Spracovanie a evidencia žiadostí o sprístupnenie informácií.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: Zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov; ustanovenie § 13 ods. 1 písm. e) zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  fyzické osoby – žiadateľ, dotknuté osoby podľa § 9 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje - titul, meno, priezvisko, adresa, ďalšie osobné údaje žiadateľa a osobné údaje o dotknutej osobe sprístupnené povinnou osobou na základe zákona alebo predchádzajúceho písomného súhlasu.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: žiadatelia podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Vybavovanie podnetov a evidencia protispoločenskej činnosti


  1. Účel spracúvania osobných údajov: Vybavovanie podnetov a evidencia protispoločenskej činnosti.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 307/2014 Z. z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  3. Kategórie dotknutých osôb: zamestnanci, bývalí zamestnanci, zákazníci, podávateľ podnetu.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje (meno, priezvisko, adresa, ...).
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: orgány činné v trestnom konaní, inšpektorát práce, úrad na ochranu osobných údajov, iný oprávnený subjekt.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Vybavovanie a evidencia prianí a sťažností


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Vybavovanie a evidencia prianí a sťažností.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v znení neskorších predpisov; zákon č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  podávateľ sťažnosti - sťažovateľ.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje (meno, priezvisko, adresa, ...).
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:  Orgány verejnej správy.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Evidencia klientov a starostlivosť o klientov
  1. Účel spracúvania osobných údajov: Sociálna starostlivosť
    • spracovanie žiadosti o sociálnu službu
    • sociálne šetrenie (Posúdenie odkázanosti na sociálnu službu) - žiadosť o vykonanie súčinnosti
    • spis prijímateľa sociálnej služby
    • zoznam opatrovníkov a blízkych osôb
    • kmeňová kniha
    • hlásenie o úmrtí prijímateľa
    • zoznam prijímateľov -predpisy liekov
    • zoznam prijímateľov - predpisy očkovania
    • zoznam - požiadavky do lekárni
    • návrh na začatie dedičského konania
    • návrhy, podania na súd
    • zdravotné záznamy
    • denné a nočné hlásenia
    • individuálne plány, plány sociálnej rehabilitácie, rizikové plány
    • register telesného a netelesného obmedzenia prijímateľa (§10 z. č. 448/2008)
    • depozitné karty, depozit. Pokladňa, register vkladných knižiek, osobných účtov, zložných listov
    • diétna strava
    • zmluvy, dodatok k zmluvám
    • faktúry úhrad klientov
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:
    • zákon 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov
  3. Kategórie dotknutých osôb:
    • klienti (deti), zákonní zástupcovia, zamestnanci centra
  4. Kategória osobných údajov: 
    • meno a priezvisko, adresa trvalého a prechodného pobytu, rodné číslo, dátum narodenia, štátne občianstvo,  údaje o zdravotnom stave, výsledky odbornej psychologickej diagnostiky, telefónne číslo, adresa pobytu, elektronická adresa
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:
    • zriaďovateľ, oddelenie sociálnej pomoci ,
    • Soc. poisťovňa, Okresný súd, Zdravotná poisťovňa
    • obvodný lekár, detský lekár,
    • MPSVR SR - odbor dohľadu nad poskytovaním soc. služieb,
  6. Lehota na výmaz:
    • podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.

Vnútropodnikové procesy


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Vedenie agendy v súvislosti s poradami vedenia.  Vedenie agendy v súvislosti so zasadnutiami osobitnej komisie (rozkladová, inventarizačná, vyraďovacia, likvidačná, škodová).
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:  zákon č. 18/2018 Z. z. o osobných údajoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov - oprávnený záujem prevádzkovateľa.
  3. Kategórie dotknutých osôb:  zamestnanci.
  4. Kategória osobných údajov:  bežné osobné údaje - identifikačné a kontaktné údaje, osobné údaje vyplývajúce zo záverov z porady vedenia alebo so zasadnutiami osobitnej komisie.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.

Propagácia činností organizácie (obrazové záznamy)


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Propagácia činností organizácie.
    • Vyhotovenie fotografií pri príležitostí stretnutí, sviatkov, výletov, vystúpení a ich sprístupnenie v priestoroch organizácie, ako aj ich zverejnenie na webovej stránke organizácie www.csshornesrnie.sk, webovej stránke zriaďovateľa TSK, v obecných novinách LIPOVEC a v MY Trenčiansko, za účelom prezentácie života klientov v zariadení sociálnych služieb.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:  § 11 - 16 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka; zákon č. 18/2018 Z. z. o osobných údajoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov - súhlas so spracovaním osobných údajov.
  3. Kategórie dotknutých osôb: zamestnanci, bývalí zamestnanci, účastníci akcií organizovaných prevádzkovateľom.
  4. Kategória osobných údajov:  obrazový záznam (fotografie, videozáznamy).
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: Zriaďovateľ - Trenčiansky samosprávny kraj.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku a/alebo po uplynutí platnosti udeleného súhlasu.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Servisné činnosti aplikačného programového vybavenia


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Servisné činnosti aplikačného programového vybavenia.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie:  zákon č. 18/2018 Z. z. o osobných údajoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
  3. Kategórie dotknutých osôb: osobné údaje všetkých osôb v databázach aplikačného programového vybavenia.
  4. Kategória osobných údajov: osobné údaje uložené v  databázach aplikačného programového vybavenia.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: 
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Marketingové aktivity (pozvánky, newslettre, e-mail informácia)


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 18/2018 Z. z. o osobných údajoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov - súhlas so spracovaním osobných údajov.
  3. Kategórie dotknutých osôb: príjemcovia.
  4. Kategória osobných údajov: bežné osobné údaje - identifikačné a kontaktné údaje.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov:
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.


Odborové organizácie


  1. Účel spracúvania osobných údajov:  Evidencia zamestnancov, ktorí sú uvoľnení na výkon funkcie zástupcov zamestnancov.
  2. Právny základ spracovateľskej operácie: zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v platnom znení; zákon č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní.
  3. Kategórie dotknutých osôb: zamestnanci, ktorí sú uvoľnení na výkon funkcie zástupcov zamestnancov
  4. Kategória osobných údajov: bežné identifikačné údaje zamestnanca; Osobitné kategórie spracúvaných osobných údajov: členstvo v odborovej organizácii.
  5. Kategória príjemcov osobných údajov: súd, orgány činné v trestnom konaní; Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.
  6. Lehota na výmaz: Podľa registratúrneho poriadku.
  7. Označenie tretej krajiny - cezhraničný prenos:   Prenos do tretej krajiny sa neuskutočňuje.